Twee mannen staan terecht voor moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries

Twee mannen staan maandag terecht op beschuldiging van betrokkenheid bij de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die in een drukke straat in Amsterdam werd neergeschoten. De 64-jarige overleed negen dagen nadat hij op 6 juli ’s avonds in de Lange Leidsedwarsstraat bij het Leidseplein werd neergeschoten, kort nadat hij de studio van tv-roddelshow RTL Boulevard had verlaten. De twee verdachten werden ongeveer een uur later aangehouden toen een auto werd aangehouden op de A4 bij Leidschendam.

De 22-jarige Delano G. uit het Gelderse Tiel zou de schutter zijn geweest, terwijl de 35-jarige Kamil E., een Pool die enkele maanden voor de schietpartij naar Maurik verhuisde, de vluchtrijder zou zijn geweest. De aanklagers zullen naar verwachting een grote hoeveelheid CCTV- en videobewijs produceren van de plaats van de aanslag, die plaatsvond rond 20.00 uur op een dinsdagavond.

De Telegraaf meldt dat G. een neef is van een medewerker van Ridouan Taghi, die opdracht zou hebben gegeven voor een reeks gangmoorden, wat speculaties voedt dat De Vries in zijn opdracht is vermoord. Het proces zal zich echter uitsluitend richten op de rol van de twee verdachten bij de misdaad. Nederlandse media zeiden dat De Vries mogelijk het doelwit was omdat hij Nabil B. vertegenwoordigde, een belangrijke getuige in de Marengo-zaak, waarin Taghi en 16 andere mannen ervan worden beschuldigd tussen 2015 en 2017 opdracht te hebben gegeven voor zes moorden in de Nederlandse onderwereld.

B.’s advocaat Peter Schouten zei tegen de NOS: ‘Er is veel internationale belangstelling voor dit proces, omdat Nederland in Europa wordt gezien als een narcostaat waar het uit de hand begint te lopen.’ Andere getuigen en mensen die met de Marengo-zaak te maken hebben, hebben na het doodschieten van De Vries en de moord op de advocaat van Nabil B., Derk Wiersum, die in 2019 voor zijn deur in Amsterdam werd doodgeschoten, een sterkere bescherming gekregen. De Vries had in de maanden voordat hij werd neergeschoten een aanbod voor persoonsbeveiliging afgeslagen omdat het zijn werk onmogelijk zou hebben gemaakt, maar er loopt een onderzoek naar de vraag of de politie meer had kunnen doen om hem te beschermen via andere bewakingsmethoden. Annemiek van Spanje, een advocaat die de kinderen van De Vries vertegenwoordigt, zei dat ze gemengde gevoelens hadden over de start van het proces.

‘Aan de ene kant kijken ze er naar uit, omdat het het begin is van het strafproces tegen de twee mannen die verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van hun vader’, zei ze. Maar aan de andere kant zijn ze er bang voor, omdat het een moeilijke en emotionele dag voor hen zal worden. Ze zei dat ‘bloemen, cadeaus, schilderijen en boodschappen van suppo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *