Gezondheid
Buikvet bevordert het risico op kanker – Buikvetproteïne kan kanker veroorzaken

Buikvet bevordert het risico op kanker – Buikvetproteïne kan kanker veroorzaken

Nieuwe onderzoeksresultaten geven aan dat buikvet actief een eiwit produceert dat kan leiden tot kanker. De nieuwe studie doet twee belangrijke ontdekkingen: Ten eerste laat het zien hoe niet-kankercellen veranderen in tumorcellen wanneer ze worden ondersteund door een specifiek eiwit. Ten tweede suggereert het ook dat de bron van dit eiwit in het buikvet kan zitten, waar zo velen van ons mee worstelen.

De studie, onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Oncogene, werd geleid door Jamie Bernard, een assistent-professor in de farmacologie en toxicologie aan de Michigan State University. De eerste auteur van de studie was Debrup Chakraborty, een postdoctorale kerel in het laboratorium van Prof. Bernard.

Gevaarlijke “buikspek”

Zoals de auteurs uitleggen, suggereren uitgebreide studies dat vet het risico op kanker verhoogt. Echter, ondanks de stijgende trends in obesitas wereldwijd, is er weinig bekend over hoe vet het proces waarbij een niet-kankercel kwaadaardig wordt, beïnvloedt.
“Hoewel er verschillende vorderingen zijn gemaakt bij de behandeling van kanker en de verbetering van de levenskwaliteit van patiënten, blijft het aantal nieuwe gevallen stijgen”, zegt professor Bernard.

Het aantal zwaarlijvige mensen neemt ook toe. Terwijl ongeveer 38% van de bevolking in de VS momenteel zwaarlijvig is, zijn de cijfers in Duitsland ook alarmerend. Volgens de statistieken van het Robert Koch Instituut heeft 53% van de vrouwen en 67% van de mannen in Duitsland overgewicht en is ongeveer een kwart van alle volwassenen met een BMI boven de 30 zelfs zwaarlijvig. Het is interessant om op te merken dat er de laatste jaren een sterke toename van obesitas is geweest, vooral onder mannen.

“Het is belangrijk om de oorzaak van kanker te begrijpen, zodat we beter kunnen werken aan de preventie van kanker, maar ook aan diabetische interventies”, zegt professor Bernard. Maar hij legt ook uit dat de body mass index (BMI) alleen niet de beste indicator kan zijn, maar abdominale obesitas wel. Het buikvet is het vet dat zich rond de gordel ophoopt.

Hij wijst erop dat andere risicofactoren voor kanker niet mogen worden genegeerd: “Er is altijd een element van toeval of een persoon al dan niet kanker krijgt. Maar door het maken van slimmere keuzes als het gaat om dieet en lichaamsbeweging en het vermijden van schadelijke gewoontes zoals roken, kunnen mensen altijd helpen om de kansen in hun voordeel te vergroten”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *