Beter eten – tijdens de zwangerschap
Veel mensen denken dat je tijdens de zwangerschap veel moet eten omdat de baby veel voedingsstoffen nodig heeft. Maar dat is niet helemaal waar. Het is waar dat de baby tijdens de zwangerschap voedingsstoffen via de navelstreng opneemt en samen met de baby eet, maar het betekent niet dat je genoeg moet eten voor twee.
Het hangt af van de juiste voeding tijdens de zwangerschap.
Dit moet evenwichtig en gevarieerd zijn met een actieve levensstijl. Voldoende lichaamsbeweging geeft de baby voldoende zuurstof.
In de eerste maanden van de zwangerschap heeft het lichaam meer vitaminen en mineralen nodig. Pas in de laatste fase van de zwangerschap heeft het lichaam meer energie nodig, maar slechts in geringe mate.
Zo werkt het!
Drink meer, maar drink alleen water of ongezoete thee, want 1 liter cola of soda bevat evenveel calorieën als een hele maaltijd.
Maar je moet oppassen dat je niet overdrijft. Te veel vloeistof vermindert het hongergevoel en zorgt voor het vasthouden van water.
Het is ideaal om tussen 2 en 3 liter te drinken.
Veel verse groenten en fruit versterken het lichaam. Vooral in de zomer kunt u hiervan profiteren. Als er niet genoeg tijd is voor fruit, zijn groenten een goede keuze. Soepen zijn ook zeer aan te bevelen in het koude seizoen, natuurlijk gemaakt van verse groenten.
Groente- en vruchtensappen zijn ook zeer nuttig. Waar je op moet letten bij vruchtensappen is dat je er met mate van geniet en dat je geen extra gezoete sappen hoeft te gebruiken.
Voor de hoofdmaaltijden moeten granen op het menu staan, bij voorkeur volkorenproducten. Deze bevatten bijvoorbeeld twee keer zoveel ijzer en magnesium in brood als in wit brood.
Volkorenvlokken, rijst, couscous en bulgur zijn ook welkom op het menu.
Yoghurt, melk of kaas zijn ook welkom in het dieet. Het is ideaal om 3 porties zuivelproducten per dag te eten. Dat wil zeggen: een plakje kaas, een glas melk en een kom yoghurt.
Regelmatige maaltijden zorgen voor een beter gevoel van welzijn en een gelijkmatige toevoer van energie.
Samenvatting :
Geniet van een overvloed aan vloeistoffen met geen of weinig calorieën en plantaardig voedsel.
Eet dierlijk voedsel met mate en geef de voorkeur aan vetarme kaas, vetarm vlees, vetarme vleesproducten en vetrijke zeevis.
Houd het aandeel vetten met een hoog gehalte aan verzadigde vetzuren en snoep en snacks laag.
Tot slot:
Dit zijn tips voor een evenwichtige voeding, het zijn slechts richtlijnen. Elk lichaam is echter anders, dus raadpleeg uw gynaecoloog.